13. 4. 2018 - DAN ODPRTIH VRAT – FINANČNA UPRAVA

Kategorija: Dogodki POŠ

DAN ODPRTIH VRAT – FINANČNA UPRAVA

V petek, 13. 4., smo se z učenci 8. a razreda odpravili na ogled Finančne uprave. Uslužbenci so nam razložili vse o plačevanju davkov. Ogledali smo si nekaj poučnih videoposnetkov in spoznali zgodovino plačevanje davkov. Poleg zgodovine smo spoznali, zakaj plačujemo davke, kako se davki odmerijo, zakaj je pomembno, da jih plačujemo vsi, in kaj vse se plačuje z denarjem, ki ga država nabere s pobiranjem davkov.

Utrinke z našega ogleda si lahko ogledate na fotografijah: https://www.facebook.com/pg/ossavskonaselje/photos/?tab=album&album_id=1660544460732956 

17. 10. 2017 - Obisk učencev Ljudske šole Diča vas v Narodni galeriji

Kategorija: Dogodki POŠ

Obisk učencev Ljudske šole Diča vas v Narodni galeriji

V torek, 17. oktobra, so našo šolo obiskali učenci Ljudske šole Diča vas iz Avstrije. Skupaj smo si ogledali razstavo v Narodni galeriji. Za obe skupini učencev je bila organizirana dejavnost Galova skrinja. Vodenje je bilo za učence ljudske šole organizirano v nemškem jeziku. Dejavnost izhaja iz priljubljene otroške slikanice Gal v galeriji. Učenci so morali prek namigov poiskati slike iz različnih zgodovinskih obdobij, ob tem pa so spoznavali ljudi, ki so upodobljeni na njih, tehnike slikanja in slikarske pripomočke. Pri iskanju umetnin so si lahko pomagali z različnimi predmeti, ki so bili skriti na razstavnem prostoru. Učenci so v dejavnosti zelo uživali, utrinke z obiska pa si lahko ogledate na spodnji povezavi.

https://www.facebook.com/pg/ossavskonaselje/photos/?tab=album&album_id=1466954060091998

SPOZNAVANJE DEMOKRACIJE

Kategorija: Dogodki POŠ

SPOZNAVANJE DEMOKRACIJE

Učenca Lars Podkrajšek in Jan Romšek sta dobila nalogo, da svojim sošolcem predstavita demokracijo. Predstavitev je izredno pomembna, saj se učenci z njo seznanjajo s konceptom aktivnega državljanstva.

Aktivno državljanstvo je v veliki meri povezano s sodelovanjem v demokratičnih procesih okolja, v katerem živimo. Ni pa omejeno zgolj na (aktivno ali pasivno) udeležbo na volitvah ali referendumih, čeprav je to pomemben sestavni del. Bistvo aktivnega državljanstva je, da imamo možnost, prostor, podporo in željo, da lahko sodelujemo pri odločanju in vplivamo na odločitve, ki se sprejemajo, ter da te možnosti izkoristimo, da soustvarjamo družbo na lokalni, državni ali evropski ravni. Ena od komponent tega procesa je tudi ta, da se pred vsakimi volitvami spoznamo s kandidati in njihovimi programi.

Naloge sta se učenca lotila tako, da sta začela spremljati naše predsedniške volitve. Najprej sta se spoznala z vsemi predsedniškimi kandidati. Zbrala sta njihove osnovne podatke (ime in priimek, datum in kraj rojstva, stopnja izobrazbe, kateri stranki pripadajo, ali so neodvisni kandidati). Te podatke sta nato predstavila sošolcem. Na koncu so učenci volili. Vsak od njih je dobil glasovnico, na katero je moral napisati ime svojega kandidata. Tako kot pri pravih volitvah, je bilo glasovanje tudi tu anonimno.

Na koncu sta učenca rezultate razglasila pred razredom. Ker so nekateri učenci oddali neveljavno glasovnico, sta razložila tudi, kaj to pomeni. Take predstavitve so zelo pomembne, saj učencem omogočijo, da iz prve roke spoznajo demokracijo in njene značilnosti, hkrati pa se naučijo odgovornega vedenja. Preden so oddali svoj glas, so se namreč spoznali z vsakim kandidatom in njegovim političnim programom. Tako so poskrbeli, da je njihov glas resnično podprl program, v katerega tudi sami verjamejo.

Celotno dogajanje smo tudi posneli. Filma predstavitve si tako lahko ogledate tukaj:

https://www.facebook.com/ossavskonaselje/videos/1454555504665187/

https://www.facebook.com/ossavskonaselje/videos/1473100256144045/

17. 9. 2017 - Ekskurzija v Posočje – prikaz bitke za Kolovrat

Kategorija: Dogodki POŠ

Ekskurzija v Posočje – prikaz bitke za Kolovrat

V nedeljo, 17. 9. 2017, smo se odpravili na ekskurzijo v Posočje. Ker to leto praznujemo stoletnico t. i. čudeža pri Kobaridu, kakor smo Slovenci poimenovali 12. ofenzivo na soški fronti, kjer je avstro-ogrski vojski ob pomoči nemške vojske uspelo prebiti italijanske položaje, smo se odločili, da si ogledamo prikaz bitke za Kolovrat, ki jo je organiziralo zgodovinsko društvo Triglav v sodelovanju s Kobariškim muzejem. Bitko so prikazali v Čezmejnem muzeju na prostem Kolovrat, v uprizoritvi spopada nemških in italijanskih enot pa je sodelovalo okoli 200 statistov iz Slovenije in sosednjih držav. Dan je malce pokvarilo slabo vreme, saj je deževalo, na prizorišču pa je bila tudi megla. Vendar je to le še dodatno pripomoglo k avtentičnosti dogodka, saj so lahko učenci iz prve roke spoznali, v kakšnih razmerah so se v 1. svetovni vojni borili njihovi predniki. Vabimo vas tudi k ogledu fotografij dogodka, ki so objavljene na Facebooku.

FOTO UTRINKI...

9. 1. 2017 - Predstavitev podjetništva za osnovnošolce

Kategorija: Dogodki POŠ

Predstavitev podjetništva za osnovnošolce

V ponedeljek 9. 1., smo v osmem razredu priredili delavnico za osnovnošolce, v kateri smo jim predstavili pozitivne učinke podjetništva. Projekt delavnic za osnovnošolce se izvaja v okviru projekta »VEM 2016 in 2017«, ki ga delno sofinancirajo SPIRIT, Javna agencija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklad za regionalni razvoj. Predavateljica na delavnici je bila gospa Bogdana Rejc, ki je zaposlena pri podjetju DATA, poslovne storitve d.o.o.. Podjetniška svetovalka Bogdana Rejc ima večletne izkušnje pri delu z mladimi in potencialnimi podjetniki. V 90 minutni predstavitvi, jim je na zanimiv in zabaven način predstavila, kako poteka ustanovitev podjetja na VEM točki in kaj sploh pomeni biti podjetnik. V galeriji si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov iz predavanja.

FOTO UTRINKI...

Sajenje dreves z društvom Prostorož

Kategorija: Dogodki POŠ

SAJENJE DREVES

V ponedeljek 28. 11. 2016 smo se skupaj z društvom Prostorož lotili urejanja okolice naše šole. Zraven Savskega hriba smo tako sadili drevesa. Dogajanje je bilo pestro, saj nas je obiskal tudi župan Zoran Jankovič. Skupaj z njim smo posadili drevesa, na koncu pa smo se še posladkali s palačinkami in čajem. Za to so poskrbeli člani društva Prostorož, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Dogodek smo tudi poslikali, slike pa si lahko ogledate na naši strani.

 

FOTO UTRINKI...

Sodelovanje z ekipo Človekinj iz Zavoda BOB

Kategorija: Dogodki POŠ

V letošnjem šolskem letu sodelujemo z ekipo Človekinj iz Zavoda BOB, s katero bomo izvajali aktivnosti, ki bodo vključevale teme skupnostnega sobivanja in odgovornega odnosa do okolja. Učence in učenke bomo spodbujali k aktivni udeležbi pri sooblikovanju šolskega okolja. Prva aktivnost, s katero smo že pričeli, je izdelava mrež za šolske nogometne gole. V ta namen zbiramo majice, iz katerih bomo pletli mreže. Najbolj prav nam bodo prišle velike bombažne majice (T shirt).

UTRINKI... 

 

********

Predstavitev – Človekinje

Človekinje imajo status nevladne organizacije in delujejo pod okriljem Zavoda Bob. Ukvarjajo se predvsem z odnosom ljudi do kraja, v katerem živijo. S terenskim delom poskušajo vplivati na zmanjšanje vandalizma, pri čemer želijo problematiko nasloviti nekoliko širše, saj pri tem sodelujejo tako z uporabniki igrišč kot tudi z vzgojno-izobraževalnimi inštitucijami in drugimi pomembnimi lokalnimi akterji.

Z OŠ Savsko naselje sodelujejo pri projektu izdelave mrež za gole iz rabljenih bombažnih majic. To sodelovanje je bistveno, saj otroke uči o pomembnosti recikliranja in trajnostnega razvoja. Živimo namreč v svetu, ki se bo v prihodnosti spoprijemal s pomanjkanjem surovin, zato je ekološko ozaveščanje izredno pomembno.

Sodelovanje s Človekinjami bo pomembno vplivalo na odnos otrok do lastnega okolja, naučili se bodo pomembnosti varovanja okolja in trajnostnega razvoja, soustvarjanje igrišč (pletenje mrež iz rabljenih majic) pa naj bi pomembno vplivalo tudi na odnos do igrišč samih in na zmanjšanje vandalizma. Takšne akcije so pomembne tudi, ker s povezovanjem različnih generacij krepijo povezanost znotraj skupnosti in medgeneracijsko povezanost, hkrati pa manjše skupnosti uspešno vpenjajo v širše okolje.