SPOZNAVANJE DEMOKRACIJE

Kategorija: Dogodki POŠ

SPOZNAVANJE DEMOKRACIJE

Učenca Lars Podkrajšek in Jan Romšek sta dobila nalogo, da svojim sošolcem predstavita demokracijo. Predstavitev je izredno pomembna, saj se učenci z njo seznanjajo s konceptom aktivnega državljanstva.

Aktivno državljanstvo je v veliki meri povezano s sodelovanjem v demokratičnih procesih okolja, v katerem živimo. Ni pa omejeno zgolj na (aktivno ali pasivno) udeležbo na volitvah ali referendumih, čeprav je to pomemben sestavni del. Bistvo aktivnega državljanstva je, da imamo možnost, prostor, podporo in željo, da lahko sodelujemo pri odločanju in vplivamo na odločitve, ki se sprejemajo, ter da te možnosti izkoristimo, da soustvarjamo družbo na lokalni, državni ali evropski ravni. Ena od komponent tega procesa je tudi ta, da se pred vsakimi volitvami spoznamo s kandidati in njihovimi programi.

Naloge sta se učenca lotila tako, da sta začela spremljati naše predsedniške volitve. Najprej sta se spoznala z vsemi predsedniškimi kandidati. Zbrala sta njihove osnovne podatke (ime in priimek, datum in kraj rojstva, stopnja izobrazbe, kateri stranki pripadajo, ali so neodvisni kandidati). Te podatke sta nato predstavila sošolcem. Na koncu so učenci volili. Vsak od njih je dobil glasovnico, na katero je moral napisati ime svojega kandidata. Tako kot pri pravih volitvah, je bilo glasovanje tudi tu anonimno.

Na koncu sta učenca rezultate razglasila pred razredom. Ker so nekateri učenci oddali neveljavno glasovnico, sta razložila tudi, kaj to pomeni. Take predstavitve so zelo pomembne, saj učencem omogočijo, da iz prve roke spoznajo demokracijo in njene značilnosti, hkrati pa se naučijo odgovornega vedenja. Preden so oddali svoj glas, so se namreč spoznali z vsakim kandidatom in njegovim političnim programom. Tako so poskrbeli, da je njihov glas resnično podprl program, v katerega tudi sami verjamejo.

Celotno dogajanje smo tudi posneli. Filma predstavitve si tako lahko ogledate tukaj:

https://www.facebook.com/ossavskonaselje/videos/1454555504665187/

https://www.facebook.com/ossavskonaselje/videos/1473100256144045/

Zadetkov: 191