Nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo

Rastem s knjigo

Rastem s knjigo je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Projekt je Ministrstvo za kulturo začelo izvajati v šolskem letu 2006/2007, najprej zgolj za osnovne šole. Javna agencija za knjigo Republike Slovenije ga je začela voditi ob ustanovitvi leta 2009. Izvajamo ga v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi in srednjimi šolami.
Cilji projekta so:
- spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja,
- promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja,
- spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic,
- motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.


V šolskem letu 2017/2018 poteka projekt že dvanajstič. Za osnovnošolce je bila izbrana knjiga pisatelja Mihe Mazzinija: Zvezde vabijo (22.000 izvodov).

Vsi sedmošolci prejmejo vsak svoj izvod izbrane knjige ob posebej za to priložnost organiziranem obisku najbližje splošne knjižnice. Učenci naše šole so Knjižnico Bežigrad obiskali v četrtek, 23. novembra 2017 (UTRINKI...).

 

Predstavitev projekta Rastem s knjigo na Kulturnem bazarju 2017

 
Na Kulturnem bazarju 2017 je bil projekt predstavljen v okviru predstavitve področja bralna kultura z naslovom Ščepec bralne kulture, in sicer na stojnici v drugem preddverju Cankarjevega doma.

Zadetkov: 282