LOGO_DVIG_DIGITALNE-KOMPETENCE_horizontalni.png  

 

OBVESTILO

Začeli smo s popolno prenovo šolskih spletnih strani, ki bodo na novem spletnem naslovu: 

http://ossavskonaselje.si/

 Dokler pa stran ne bo v celoti prenovljena, spremljajte informacije na teh obstoječih spletnih straneh.

 

25. 9. 2020 - Obisk parka vojaške zgodovine Pivka

Category: Dogodki POŠ

Z učenci 9. razredov smo v petek, 25. 9. 2020, obiskali park vojaške zgodovine Pivka. Ogledali smo si izjemno zbirko vojaških eksponatov celotnega 20. stoletja. Videli smo letala, oklepna vozila in tanke, ki so sodelovali v obeh svetovnih vojnah in osamosvojitvi Slovenije. Učence je seveda najbolj pritegnila jugoslovanska podmornica P-913 Zeta. Z nami so se odpravili predstavniki Območnega združenja  veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana, ki so nam ogled popestrili s svojimi zgodbami, izkušnjami in znanjem.

Foto utrinki

Knjižnica reči

Category: Dogodki POŠ

Knjižnica reči
V Savskem naselju deluje posebna knjižnica, okoliškim prebivalcem najbrž dobro poznana. Predstavljajo se kot neprofitna izposojevalnica najrazličnejših stvari za prosti čas, ki deluje po vzoru klasične knjižnične izposoje. Trenutno so zaradi vsesplošnih ukrepov njihova vrata zaprta, a to ne pomeni, da se na daljavo ne bi nič dogajalo. Še preden so se šolska vrata v mesecu marcu zaprla, smo jih z manjšo skupino učencev pri POŠ-u obiskali v njihovih prostorih. Prijazna knjižničarka nam je predstavila predmete ter delovanje, način izposoje in izdelke, ki so najpogosteje v uporabi. Vsi smo bili navdušeni predvsem nad dejstvom, kako se izogniti nepotrebnemu kopičenju stvari, ki jih potrebujemo zgolj za kratek čas. To je zagotovo mnogo bolj prijazno do okolja, zato smo se odločili spodbuditi tudi ostale. Čas, ki ga sedaj preživljamo v domači izolaciji, je v učencih prebudil mnogo ustvarjalnih misli, zato so o zanimivih predmetih napisali lepe zgodbe in pesmice. Prebirali jih boste lahko že ob naslednji izdaji Savčana.

Foto utrinki...

2. 4. 2020 - Mednarodni praznik knjig za otroke

Category: Dogodki POŠ

Že vse od leta 1967 dalje je 2. april namenjen mednarodnemu prazniku knjig za otroke. Prav tako je to tudi rojstni dan Hansa C. Andersena, ki je otrokom in odraslim poznan kot avtor številnih prekrasnih pravljic. V ta namen vas danes spodbujamo, da si vzamete čas in v krogu najbližjih preberete katero od njegovih zimzelenih.
Poseben nagovor nam letos namenja Peter Svetina, avtor poslanice z naslovom Lakota po besedah, ilustrator Damijan Stepančič pa je za današnji dan pripravil vabilo v obliki kocke, ki si ga lahko natisnete in sestavite. Vabljeni k ogledu. Sicer pa sta oba ustvarjalca tudi letošnja nominiranca za Andersenovo nagrado 2020.
Sedaj pa poseben izziv za vse vas. Vsi namreč vemo, kako zelo je pomembno branje, zato ste vabljeni k vseslovenskemu praznovanju na prav poseben način. Posnemite se pri glasnem branju pesmice, kratke zgodbe, odlomka iz vam ljube knjige ali avtorskega besedila. Objavite na našem FB profilu pod to objavo in skupaj bomo naredili prav poseben bralni mozaik. Potrudimo se, saj vsak prispevek šteje.

Vse najboljše, drage knjige za otroke in mladino!

Primer pravljice: Klobuk gospoda Konstantina

 

 

9. 1. 2020 - Urice za zgodovino

Category: Dogodki POŠ

Devetošolcem smo popestrili dan z dodatnim zgodovinskim predavanjem, ki ga je zanje izvedel g. Gašper Pavletič iz Kulturno zgodovinskega društva Triglav. Učencem so bili začetki druge svetovne vojne predstavljeni na nekoliko drugačen način, največ zanimanja pa je zagotovo vzbudila predavateljeva vojaška oprema, ki so si jo lahko pobliže ogledali in nadeli.

Foto utrinki...

8. 10. 2019 - Obisk učencev iz Diče vasi v Avstriji

Category: Dogodki POŠ

Učence 3. b razreda so v torek, 8. 10. 2019, obiskali prijatelji dopisovalci iz Avstrije. Njihov prihod so pričakovali z nestrpnostjo, saj so želeli videti, kdo je tisti prijatelj, ki ga poznajo le preko pisma. Ko so se končno srečali, smo se skupaj odpeljali do grajskega hriba in se nato z vzpenjačo povzpeli do izhodiščne točke, kjer smo po poteh viteza Erazma raziskovali grajsko poslopje. Lepo sončno vreme nam je omogočilo odličen razgled z grajskega stolpa, od tam pa smo ogled nadaljevali v temačni grajski ječi. Zanimivo dogodivščino smo zaključili na zelenici pred gradom, kjer smo avstrijskim prijateljem zapeli pesmico in tudi oni so se za nas naučili pesem v slovenskem jeziku. Ob prihodu v šolo smo se obdarovali z darilci, skupaj pojedli kosilo in se nato še igrali na šolskem igrišču. Čas je kar prehitro minil in kmalu smo si le še pomahali v slovo in si obljubili, da se spomladi spet srečamo.

FOTO UTRINKI...

30. 9. 2019 - Socialna vključenost – delavnica za učence 7. razreda

Category: Dogodki POŠ

V ponedeljek, 30. 9. 2019, so se učenci 7. razreda udeležili brezplačne delavnice z naslovom Socialna vključenost. Usposobljeni trenerki iz CMEPIUSA-a (Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja) sta jih spodbudili k sodelovanju z izpostavitvijo, da ni nepravilnih odgovorov. Različne usmerjene igre so bile dobra iztočnica za kritično razmišljanje in pogovor o drugačnosti, manjšinah, večinah, želji po pripadnosti. Učenci so sodelovali s konstruktivnimi odgovori in tako nadgradili vsebino delavnice.

 

FOTO UTRINKI...

29. 8. 2019 - Popestritev šolskega igrišča

Category: Dogodki POŠ

Popestritev šolskega igrišča

Z nekaterimi učitelji podaljšanega bivanja smo se v zadnjih avgustovskih dneh odločili združiti moči in skupaj polepšati del šolskega igrišča. Z živahnimi barvami smo narisali zanimive vzorce, ki bodo dobra osnova za nadaljnje igre. Glavno pravilo je, da ni pravila, zato bo vse prepuščeno vaši domišljiji. Veselimo se vaših poskočnih korakov in nasmejanih obrazov pri igri.

Foto utrinki...

17. 4. 2019 - Obisk Kmetijskega inštituta Slovenije

Category: Dogodki POŠ

Obisk Kmetijskega inštituta Slovenije

Z učenci 3. b smo se 17. 4. 2019 odpravili na ogled Kmetijskega inštituta in si v njihovem sadovnjaku ogledali različne vrste sadnega drevja. Izvedeli smo, kako se obrezuje drevesa, kako je sestavljen cvet in kakšne pripomočke uporablja sadjar pri svojem delu. Lotili smo se tudi reševanja sadne križanke ter za nagrado prejeli prav posebna slastna jabolka.
Delavnici na prostem je sledil obisk semenskega laboratorija, kjer smo videli veliko različnih vrst in oblik semen, se poučili o izredno zapletenih postopkih njihovega preverjanja ter se pogovorili o naših izkušnjah s sajenjem. Ob koncu smo se osvežili še z zelo okusnim in zdravim domačim jabolčnim sokom.
Sledil je še obisk čebelarskega oddelka. Ko smo izvedeli nekaj več o čebelah, njihovi pomembni vlogi in domovanju, je sledilo še sladko degustiranje različnih vrst medu. Med obilico izbire je vsak našel sebi najljubšega in tako smo se veseli in zadovoljni odpravili nazaj proti šoli. Ohranili bomo lep in sladek spominček na naše druženje.

FOTO UTRINKI...

15. 4. 2019 - Obisk Hiše Evropske unije

Category: Dogodki POŠ

Obisk Hiše Evropske unije

V ponedeljek, 15. 4. 2019, smo se s skupino učencev iz 9. razreda odpravili v Hišo Evropske unije na Dunajski cesti 20. Na zanimiv in interaktiven način smo nadgradili poznavanje o Evropski uniji. V prvem delu obiska smo obnovili nekaj splošnih dejstev; od razlogov za nastanek EU do področij njenega delovanja. V drugem delu je sledila praktična delavnica v obliki kviza. Pravilne odgovore smo iskali s pomočjo različnih multimedijskih vsebin. Opazili smo, ne le mi, temveč tudi tam zaposleni, da je naše znanje o zgodovini in delovanju Evropske unije na zelo visokem nivoju, zato smo se v šolo vrnili kot ponosni in zavedni evropski državljani.

 

FOTO UTRINKI...

29.-30. 3. 2019 - Noč v knjižnici in Ambasadorji nasmeha

Category: Dogodki POŠ

Tudi letošnje leto je na naši šoli potekala že tradicionalna Noč v knjižnici, ki jo za pridne bralce pripravlja g. knjižničar. V sodelovanju z ekipo učiteljev je potekal zanimiv program, obogaten z obiskom terapevtskih parov iz društva Ambasadorji nasmeha. Psički Burja in Cica ter kužek Ari so nam pokazali, kako dobro se počutijo v naši družbi, zato so nas nagradili s prikazom različnih trikov.

Polni lepih vtisov, ki so jih pustili štirinožni kosmatinci, smo se za popestritev dogajanja lotili še izdelave svojega pasjega prijatelja – za družbo med branjem. Razvijali smo ročne spretnosti in vsak učenec si je zašil igračko v obliki psička oziroma izdelal lutko na palici. Naša domišljija res nima omejitev in z vztrajnostjo ter natančnostjo so nastali lepi ter unikatni izdelki, ki bodo vsakega učenca še dolgo spominjali na noč, ko je v dobri družbi in brez šolske torbe lahko prespal kar v šoli.

Utrinki...

4. 3. 2019 - Gledališki muzej, 3. razred

Category: Dogodki POŠ

V ponedeljek, 4. 3. 2018, smo z učenci tretjih razredov obiskali Slovenski gledališki inštitut. Sprejela nas je gospa Sandra in nas popeljala v čarobni svet gledališčne umetnosti. Spoznali smo bogato zgodovino grškega antičnega gledališča. Od blizu smo si ogledali zanimivo polkrožno maketo gledališča na prostem in si tako še bolj pristno predstavljali potek gledališke igre v tistem času in okolju. Izvedeli smo, kje in kako so tedaj uprizarjali igre, kakšne obleke, pripomočke in maske so uporabljali za nastope. Videli smo resne maske, ki so jih uporabljali v tragedijah, a še bolj so nas nasmejale vesele in norčave podobe mask iz komedij. Preizkusili smo se v vlogi zbora in poizkusili govoriti usklajeno, glasno in razločno. Rokovanje z maskami je bila za nas prava novost, saj nismo vedeli, da se mora igralec med nameščanjem in odstranjevanjem maske obrniti stran od občinstva.

Spoznali smo tudi italijansko commedio dell'arte, njeno skromnejšo scenografijo in nekaj stalnih komičnih likov. Njihova poimenovanja likov so nas zelo nasmejala.

Ko smo se seznanili z zgodovino gledališča, smo se odpravili še na praktično delavnico izdelovanja naglavnih mask. Na plan je prišla naša domišljija in s pomočjo pripravljene predloge, barvic in krep papirja smo izdelali unikatne naglavne maske Ker je v slogi moč, smo nato v skupinah izvedli še kratke improvizirane nastope. Izkazalo se je, da smo pravi mali ustvarjalci.

 

FOTO UTRINKI...

13. 4. 2018 - DAN ODPRTIH VRAT – FINANČNA UPRAVA

Category: Dogodki POŠ

DAN ODPRTIH VRAT – FINANČNA UPRAVA

V petek, 13. 4., smo se z učenci 8. a razreda odpravili na ogled Finančne uprave. Uslužbenci so nam razložili vse o plačevanju davkov. Ogledali smo si nekaj poučnih videoposnetkov in spoznali zgodovino plačevanje davkov. Poleg zgodovine smo spoznali, zakaj plačujemo davke, kako se davki odmerijo, zakaj je pomembno, da jih plačujemo vsi, in kaj vse se plačuje z denarjem, ki ga država nabere s pobiranjem davkov.

Utrinke z našega ogleda si lahko ogledate na fotografijah: https://www.facebook.com/pg/ossavskonaselje/photos/?tab=album&album_id=1660544460732956 

17. 10. 2017 - Obisk učencev Ljudske šole Diča vas v Narodni galeriji

Category: Dogodki POŠ

Obisk učencev Ljudske šole Diča vas v Narodni galeriji

V torek, 17. oktobra, so našo šolo obiskali učenci Ljudske šole Diča vas iz Avstrije. Skupaj smo si ogledali razstavo v Narodni galeriji. Za obe skupini učencev je bila organizirana dejavnost Galova skrinja. Vodenje je bilo za učence ljudske šole organizirano v nemškem jeziku. Dejavnost izhaja iz priljubljene otroške slikanice Gal v galeriji. Učenci so morali prek namigov poiskati slike iz različnih zgodovinskih obdobij, ob tem pa so spoznavali ljudi, ki so upodobljeni na njih, tehnike slikanja in slikarske pripomočke. Pri iskanju umetnin so si lahko pomagali z različnimi predmeti, ki so bili skriti na razstavnem prostoru. Učenci so v dejavnosti zelo uživali, utrinke z obiska pa si lahko ogledate na spodnji povezavi.

https://www.facebook.com/pg/ossavskonaselje/photos/?tab=album&album_id=1466954060091998

SPOZNAVANJE DEMOKRACIJE

Category: Dogodki POŠ

SPOZNAVANJE DEMOKRACIJE

Učenca Lars Podkrajšek in Jan Romšek sta dobila nalogo, da svojim sošolcem predstavita demokracijo. Predstavitev je izredno pomembna, saj se učenci z njo seznanjajo s konceptom aktivnega državljanstva.

Aktivno državljanstvo je v veliki meri povezano s sodelovanjem v demokratičnih procesih okolja, v katerem živimo. Ni pa omejeno zgolj na (aktivno ali pasivno) udeležbo na volitvah ali referendumih, čeprav je to pomemben sestavni del. Bistvo aktivnega državljanstva je, da imamo možnost, prostor, podporo in željo, da lahko sodelujemo pri odločanju in vplivamo na odločitve, ki se sprejemajo, ter da te možnosti izkoristimo, da soustvarjamo družbo na lokalni, državni ali evropski ravni. Ena od komponent tega procesa je tudi ta, da se pred vsakimi volitvami spoznamo s kandidati in njihovimi programi.

Naloge sta se učenca lotila tako, da sta začela spremljati naše predsedniške volitve. Najprej sta se spoznala z vsemi predsedniškimi kandidati. Zbrala sta njihove osnovne podatke (ime in priimek, datum in kraj rojstva, stopnja izobrazbe, kateri stranki pripadajo, ali so neodvisni kandidati). Te podatke sta nato predstavila sošolcem. Na koncu so učenci volili. Vsak od njih je dobil glasovnico, na katero je moral napisati ime svojega kandidata. Tako kot pri pravih volitvah, je bilo glasovanje tudi tu anonimno.

Na koncu sta učenca rezultate razglasila pred razredom. Ker so nekateri učenci oddali neveljavno glasovnico, sta razložila tudi, kaj to pomeni. Take predstavitve so zelo pomembne, saj učencem omogočijo, da iz prve roke spoznajo demokracijo in njene značilnosti, hkrati pa se naučijo odgovornega vedenja. Preden so oddali svoj glas, so se namreč spoznali z vsakim kandidatom in njegovim političnim programom. Tako so poskrbeli, da je njihov glas resnično podprl program, v katerega tudi sami verjamejo.

Celotno dogajanje smo tudi posneli. Filma predstavitve si tako lahko ogledate tukaj:

https://www.facebook.com/ossavskonaselje/videos/1454555504665187/

https://www.facebook.com/ossavskonaselje/videos/1473100256144045/

17. 9. 2017 - Ekskurzija v Posočje – prikaz bitke za Kolovrat

Category: Dogodki POŠ

Ekskurzija v Posočje – prikaz bitke za Kolovrat

V nedeljo, 17. 9. 2017, smo se odpravili na ekskurzijo v Posočje. Ker to leto praznujemo stoletnico t. i. čudeža pri Kobaridu, kakor smo Slovenci poimenovali 12. ofenzivo na soški fronti, kjer je avstro-ogrski vojski ob pomoči nemške vojske uspelo prebiti italijanske položaje, smo se odločili, da si ogledamo prikaz bitke za Kolovrat, ki jo je organiziralo zgodovinsko društvo Triglav v sodelovanju s Kobariškim muzejem. Bitko so prikazali v Čezmejnem muzeju na prostem Kolovrat, v uprizoritvi spopada nemških in italijanskih enot pa je sodelovalo okoli 200 statistov iz Slovenije in sosednjih držav. Dan je malce pokvarilo slabo vreme, saj je deževalo, na prizorišču pa je bila tudi megla. Vendar je to le še dodatno pripomoglo k avtentičnosti dogodka, saj so lahko učenci iz prve roke spoznali, v kakšnih razmerah so se v 1. svetovni vojni borili njihovi predniki. Vabimo vas tudi k ogledu fotografij dogodka, ki so objavljene na Facebooku.

FOTO UTRINKI...

9. 1. 2017 - Predstavitev podjetništva za osnovnošolce

Category: Dogodki POŠ

Predstavitev podjetništva za osnovnošolce

V ponedeljek 9. 1., smo v osmem razredu priredili delavnico za osnovnošolce, v kateri smo jim predstavili pozitivne učinke podjetništva. Projekt delavnic za osnovnošolce se izvaja v okviru projekta »VEM 2016 in 2017«, ki ga delno sofinancirajo SPIRIT, Javna agencija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropski sklad za regionalni razvoj. Predavateljica na delavnici je bila gospa Bogdana Rejc, ki je zaposlena pri podjetju DATA, poslovne storitve d.o.o.. Podjetniška svetovalka Bogdana Rejc ima večletne izkušnje pri delu z mladimi in potencialnimi podjetniki. V 90 minutni predstavitvi, jim je na zanimiv in zabaven način predstavila, kako poteka ustanovitev podjetja na VEM točki in kaj sploh pomeni biti podjetnik. V galeriji si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov iz predavanja.

FOTO UTRINKI...

Sajenje dreves z društvom Prostorož

Category: Dogodki POŠ

SAJENJE DREVES

V ponedeljek 28. 11. 2016 smo se skupaj z društvom Prostorož lotili urejanja okolice naše šole. Zraven Savskega hriba smo tako sadili drevesa. Dogajanje je bilo pestro, saj nas je obiskal tudi župan Zoran Jankovič. Skupaj z njim smo posadili drevesa, na koncu pa smo se še posladkali s palačinkami in čajem. Za to so poskrbeli člani društva Prostorož, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Dogodek smo tudi poslikali, slike pa si lahko ogledate na naši strani.

 

FOTO UTRINKI...

Sodelovanje z ekipo Človekinj iz Zavoda BOB

Category: Dogodki POŠ

V letošnjem šolskem letu sodelujemo z ekipo Človekinj iz Zavoda BOB, s katero bomo izvajali aktivnosti, ki bodo vključevale teme skupnostnega sobivanja in odgovornega odnosa do okolja. Učence in učenke bomo spodbujali k aktivni udeležbi pri sooblikovanju šolskega okolja. Prva aktivnost, s katero smo že pričeli, je izdelava mrež za šolske nogometne gole. V ta namen zbiramo majice, iz katerih bomo pletli mreže. Najbolj prav nam bodo prišle velike bombažne majice (T shirt).

UTRINKI... 

 

********

Predstavitev – Človekinje

Človekinje imajo status nevladne organizacije in delujejo pod okriljem Zavoda Bob. Ukvarjajo se predvsem z odnosom ljudi do kraja, v katerem živijo. S terenskim delom poskušajo vplivati na zmanjšanje vandalizma, pri čemer želijo problematiko nasloviti nekoliko širše, saj pri tem sodelujejo tako z uporabniki igrišč kot tudi z vzgojno-izobraževalnimi inštitucijami in drugimi pomembnimi lokalnimi akterji.

Z OŠ Savsko naselje sodelujejo pri projektu izdelave mrež za gole iz rabljenih bombažnih majic. To sodelovanje je bistveno, saj otroke uči o pomembnosti recikliranja in trajnostnega razvoja. Živimo namreč v svetu, ki se bo v prihodnosti spoprijemal s pomanjkanjem surovin, zato je ekološko ozaveščanje izredno pomembno.

Sodelovanje s Človekinjami bo pomembno vplivalo na odnos otrok do lastnega okolja, naučili se bodo pomembnosti varovanja okolja in trajnostnega razvoja, soustvarjanje igrišč (pletenje mrež iz rabljenih majic) pa naj bi pomembno vplivalo tudi na odnos do igrišč samih in na zmanjšanje vandalizma. Takšne akcije so pomembne tudi, ker s povezovanjem različnih generacij krepijo povezanost znotraj skupnosti in medgeneracijsko povezanost, hkrati pa manjše skupnosti uspešno vpenjajo v širše okolje.