Obvestilo

Kategorija: Šolska prehrana

OBVESTILO!

S 13. decembrom 2014 se prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom.

Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2004.

Proizvodi, ki povzročajo alergije in jih je treba označiti:
- žita, ki vsebujejo gluten in proizvodi iz njih,
- raki in proizvodi iz njih,
- jajca in proizvodi iz njih,
- ribe in proizvodi iz njih,
- arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih,
- zrnje soje in proizvodi iz njega,
- mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo),
- oreški (mandlji, lešniki, oreh, indijski oreščki, ameriški oreh, brazilski oreščki, pistacija, makadamija in orehi Queensland) ter proizvodi iz njih,
- listna zelena in proizvodi iz nje,
- gorčično seme in proizvodi iz njega,
- sezamovo seme in proizvodi iz njega,
- žveplov dioksid in sulfiti,
- volčji bob in proizvodi iz njega,
- mehkužci in proizvodi iz njih.


Več si lahko preberete na spodnji povezavi:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:SL:PDF


Sabina Jamnik,
vodja šolske prehrane

Zadetkov: 937