30. 9. 2014 - 5. A: EKO DELAVNICE - INŠTITUT ZA OHRANJANJE NARAVNE DEDIŠČINE

NARAVOSLOVNI DAN - POVODNI MOŽ V ŠOLI

Učenci 5. a razreda smo ta dan razmišljali o pomenu vode, predvsem o tem, da je vodni zemeljski zaklad omejen, nepogrešljiv in nenadomestljiv.

Na eko delavnici, ki jo je vodila ga. Petra Hladnik iz Inštituta za ohranjanje naravne dediščine smo spoznavali ob reki Gradaščici na Vrhovcih smo skupaj odkrivali pojem mokrišča, »biodiverzitete« (kar pomeni življenjska raznovrstnost rastlin, živali, ...).

Ker smo pri delu uporabljali vodo in kamenje, smo kar na bregu reke izdelali model mokrišča. Na plastenki smo izrezali pokrov in jo napolnili s peskom - drobnim, manj drobnim in prodniki. V vrat smo zatlačili rastlinice, ki so bile kot čistilni filter. V plastenko smo dolivali vodo in spoznali, da se tako voda očisti tudi v naravi. Sledile so predstavitve drugih skupin, pri katerih smo opazovali kakšna voda priteče iz plastenke, če ni rastlinic, če je na vrhu plastenke polivinil in ko dodamo umazano vodo.
Nato smo spoznavali drobne vodne in obvodne živali, jih opazovali skozi povečevalno steklo in razmišljali o njihovi vlogi v življenjskem okolju.

V šoli smo izdelali še plakate prehranjevalnih spletov živali in rastlin, ki živijo ob ali v vodi ter povezanost med njimi.

Utrinki na fotografijah...

Zadetkov: 679